Help!! My Mcintosh c2500 preamp not working
Welcome to the AudioShark Forums.
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 18
  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Staten Island, New York
    Posts
    457
    Post Thanks / Like

    Help!! My Mcintosh c2500 preamp not working

    Hi, All

    I am having a problem with my Mcintosh c2500 preamp. The left and right output level lights are on as well as all the bottom red led lights except for the mute. The display in the center does not light. The unit is frozen. The only way to turn it off is to unplug it. When I plug it in it automatically turns on. I tried resetting as per page 26of manual with no luck.


    See below.

    Reset of Microprocessors
    In the unlikely event the controls of the C2500 stop
    functioning, the microprocessors can be reset by performing
    the following:
    1. Press and hold the STANDBY/ON Push-button for
    approximately ten seconds and then release.
    2. To switch the C2500 back On press the On
    STANDBY/ON Push-button.
    Note: This can be performed with the C2500 On or in
    the Standby Mode.
    Resetting the C2500 to default settings
    If it becomes desirable to reset all the adjustable settings
    (Setup and Trim Settings) to the factory default
    values, perform the following steps:
    1. Press both the PROCESSOR and OUTPUT 2
    Push-buttons until the Front Panel Display indicates
    “FACTORY RESET”.then release the two push-buttons. Several seconds
    later the Front Panel Display will indicate “FACTORY
    RESET, -COMPLETE-” and the C2500 will
    switch Off
    Paul



    Speakers: Von Schweikert VR-5 Anniversary MK II Front L/R, LCR-35 Center, VR-1 Rear L/R Sub: JL Audio F113
    Amps: PS Audio BHK Signature 300 Mono, McIntosh MC207 Preamp: PS Audio BHK Signature and Gold Note PH-10 Phono Stage Turntable: VPI HR-X 12.7 TONEARM (2) and SDS
    Cartridges: Ortofon Cadenza Black, Lyra Helikon Mono Digital Source: Oppo UDP-205 DAC: Bryston BDA-3 Music Server: ​Aurender N100H
    SSP: Marantz AV8801 Cables: Wireworld Electra 7 (P) Wireworld Eclipse 7 (I) Wireworld Eclipse 6 and 7 Biwired (S) Wireworld Platinum Starlight 7 (USB) AC Power Regeneration: PS Audio DirectStream P15 Power Plant

  2. #2
    Audioshark
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Sarasota, FL
    Posts
    23,955
    Post Thanks / Like

    Re: Help!! My Mcintosh c2500 preamp not working

    My Systems: http://www.audioshark.org/showthread...481#post158481

    "We can hear everything we measure, but we can't measure everything we hear. Let your ears be your guide."

    Dealer for: Audio Research, Aurender, AudioQuest Cables & Power Products, Avantgarde Acoustics, Avid HiFi, Ayre Acoustics, Berkeley Audio Design, Bryston, Chord, Constellation Audio, FirstWatt, Focal Headphones, Furutech, Gryphon Audio, Harbeth Loudspeakers, Hegel, iFi Audio, ISO Acoustics, JL Audio, KEF Loudspeakers, KL Audio Record Cleaning Machines, Lumin, Luxman, Magico Loudspeakers, MBL Speakers & Electronics, MIT Cables, MSB Technologies, Naim Audio, Ortofon, Pass Labs, PS Audio, Quadraspire, Rega Turntables, Roon Labs, Shunyata Research, SRA, Stein Music, Stillpoints, T+A Electronics, VAC, Vicoustics, Viva Audio, VPI Industries.

    https://suncoastaudio.com/
    Phone: 941-932-0282
    Facebook: https://www.facebook.com/Suncoast-Au...1105178279194/

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    North Central Florida
    Posts
    3,022
    Post Thanks / Like

    Re: Help!! My Mcintosh c2500 preamp not working

    Audiophilehi.......Try unplugging the C2500 for more than just a minute or so, like maybe 15 minutes. Then try pressing and holding the STANDBY/ON push-button while you plug the C2500 back into power and hold it for ten seconds to see if that will reset the microprocessor.

    Were your trying to update the firmware when this situation popped up?
    Dan

    STUDIO - McIntosh C1000C/P, MC2301 (2), MR88, Aurender N10, Esoteric K-01X, Sonos Connect, Stillpoints Ultra SS & Ultra Mini, PurePower 2000, Furutech Flux 50, Michell Gyro SE, Michell HR Power Supply, SME 309, Ortofon Cadenza Black, Sonus faber Amati Anniversario

    LIVING ROOM - McIntosh C2300, MC452, MR85, Magnum Dynalab 205 Signal Sleuth, Sonos Connect, Simaudio MOON Neo 260D-T, Schiit Audio Yggdrasil, Aurender N100H, Sony DAT 60ES, Nakamichi BX-300, Micro Seiki DD40 w/m505A tonearm, Ortofon Cadenza Blue, PS Audio P10, Furutech Flux 50, Stillpoints Ultra Mini, PMC EB1i, JL Audio f113

    VINTAGE - McIntosh 4300V, McIntosh MA230, Tandberg 3011A tuner, Olive 04HD, JBL 4312A

  4. #4
    Audioshark
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Sarasota, FL
    Posts
    23,955
    Post Thanks / Like

    Re: Help!! My Mcintosh c2500 preamp not working




    Sent from my iPhone using Tapatalk
    My Systems: http://www.audioshark.org/showthread...481#post158481

    "We can hear everything we measure, but we can't measure everything we hear. Let your ears be your guide."

    Dealer for: Audio Research, Aurender, AudioQuest Cables & Power Products, Avantgarde Acoustics, Avid HiFi, Ayre Acoustics, Berkeley Audio Design, Bryston, Chord, Constellation Audio, FirstWatt, Focal Headphones, Furutech, Gryphon Audio, Harbeth Loudspeakers, Hegel, iFi Audio, ISO Acoustics, JL Audio, KEF Loudspeakers, KL Audio Record Cleaning Machines, Lumin, Luxman, Magico Loudspeakers, MBL Speakers & Electronics, MIT Cables, MSB Technologies, Naim Audio, Ortofon, Pass Labs, PS Audio, Quadraspire, Rega Turntables, Roon Labs, Shunyata Research, SRA, Stein Music, Stillpoints, T+A Electronics, VAC, Vicoustics, Viva Audio, VPI Industries.

    https://suncoastaudio.com/
    Phone: 941-932-0282
    Facebook: https://www.facebook.com/Suncoast-Au...1105178279194/

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Staten Island, New York
    Posts
    457
    Post Thanks / Like

    Re: Help!! My Mcintosh c2500 preamp not working

    Quote Originally Posted by Double-D View Post
    Audiophilehi.......Try unplugging the C2500 for more than just a minute or so, like maybe 15 minutes. Then try pressing and holding the STANDBY/ON push-button while you plug the C2500 back into power and hold it for ten seconds to see if that will reset the microprocessor.

    Were your trying to update the firmware when this situation popped up?
    HI Dan,

    That didn't work. I wasn't attempting any firmware update. It was working fine a few days ago. Really bad timing as I just received the latest Beatles vinyl Mono Box set.
    Paul



    Speakers: Von Schweikert VR-5 Anniversary MK II Front L/R, LCR-35 Center, VR-1 Rear L/R Sub: JL Audio F113
    Amps: PS Audio BHK Signature 300 Mono, McIntosh MC207 Preamp: PS Audio BHK Signature and Gold Note PH-10 Phono Stage Turntable: VPI HR-X 12.7 TONEARM (2) and SDS
    Cartridges: Ortofon Cadenza Black, Lyra Helikon Mono Digital Source: Oppo UDP-205 DAC: Bryston BDA-3 Music Server: ​Aurender N100H
    SSP: Marantz AV8801 Cables: Wireworld Electra 7 (P) Wireworld Eclipse 7 (I) Wireworld Eclipse 6 and 7 Biwired (S) Wireworld Platinum Starlight 7 (USB) AC Power Regeneration: PS Audio DirectStream P15 Power Plant

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    North Central Florida
    Posts
    3,022
    Post Thanks / Like

    Re: Help!! My Mcintosh c2500 preamp not working

    Audiophilehi.......Did you experience any outages or surges in utility power? Do you have a surge arrestor installed on your service panel?

    I looked at the C2500 schematic and only see a single 800mA time delay fuse, so it isn't some additional internal fuse that has blown. It appears there has been a microprocessor or firmware failure. This is going to require your C2500 to be serviced. I wish I could have been more help.
    Dan

    STUDIO - McIntosh C1000C/P, MC2301 (2), MR88, Aurender N10, Esoteric K-01X, Sonos Connect, Stillpoints Ultra SS & Ultra Mini, PurePower 2000, Furutech Flux 50, Michell Gyro SE, Michell HR Power Supply, SME 309, Ortofon Cadenza Black, Sonus faber Amati Anniversario

    LIVING ROOM - McIntosh C2300, MC452, MR85, Magnum Dynalab 205 Signal Sleuth, Sonos Connect, Simaudio MOON Neo 260D-T, Schiit Audio Yggdrasil, Aurender N100H, Sony DAT 60ES, Nakamichi BX-300, Micro Seiki DD40 w/m505A tonearm, Ortofon Cadenza Blue, PS Audio P10, Furutech Flux 50, Stillpoints Ultra Mini, PMC EB1i, JL Audio f113

    VINTAGE - McIntosh 4300V, McIntosh MA230, Tandberg 3011A tuner, Olive 04HD, JBL 4312A

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Staten Island, New York
    Posts
    457
    Post Thanks / Like

    Re: Help!! My Mcintosh c2500 preamp not working

    Quote Originally Posted by Double-D View Post
    Audiophilehi.......Did you experience any outages or surges in utility power? Do you have a surge arrestor installed on your service panel?

    I looked at the C2500 schematic and only see a single 800mA time delay fuse, so it isn't some additional internal fuse that has blown. It appears there has been a microprocessor or firmware failure. This is going to require your C2500 to be serviced. I wish I could have been more help.
    Thanks Dan, I was afraid of that. I have the unit plugged into a PS Audio Power Plant Premier. I didn't notice any surges and there was no power outage.

    Thanks again!
    Paul



    Speakers: Von Schweikert VR-5 Anniversary MK II Front L/R, LCR-35 Center, VR-1 Rear L/R Sub: JL Audio F113
    Amps: PS Audio BHK Signature 300 Mono, McIntosh MC207 Preamp: PS Audio BHK Signature and Gold Note PH-10 Phono Stage Turntable: VPI HR-X 12.7 TONEARM (2) and SDS
    Cartridges: Ortofon Cadenza Black, Lyra Helikon Mono Digital Source: Oppo UDP-205 DAC: Bryston BDA-3 Music Server: ​Aurender N100H
    SSP: Marantz AV8801 Cables: Wireworld Electra 7 (P) Wireworld Eclipse 7 (I) Wireworld Eclipse 6 and 7 Biwired (S) Wireworld Platinum Starlight 7 (USB) AC Power Regeneration: PS Audio DirectStream P15 Power Plant

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Staten Island, New York
    Posts
    457
    Post Thanks / Like

    Re: Help!! My Mcintosh c2500 preamp not working

    All,

    Good news!! I contacted Chuck Hinton at McIntosh and followed the below procedure and all is good again.

    Thanks Dan for your help and if Chuck checks in Thanks to you as well.

    McIntosh is truly the best!!

    a. Disconnect the AC power.
    b. Remove the bottom cover – Yes turn the unit over.
    c. Locate the main microcontroller. It is the square IC approx. 1cm across on the control PCB.
    d. Locate the two buttons adjacent to the microcontroller labeled “PROG” and “RESET”.
    e. Press and hold the “PROG” button while also plugging in the AC power cord. This will take some dexterity.
    f. Hold the “PROG” button for at least 10 seconds to properly load the default boot loader.
    g. After 10 seconds remover the AC power cord and release the button.
    h. Re-apply the AC power once again.
    i. The unit will be on – sort of… The front panel display will be dark and all the red LEDs will be lit. This is expected. The unit is now in update mode and should accept the firmware update.
    j. NOTE: When the update software is run and the unit is discovered, the attached device model will be listed as “unknown”. This is expected. Just answer all prompts in the affirmative.
    Paul



    Speakers: Von Schweikert VR-5 Anniversary MK II Front L/R, LCR-35 Center, VR-1 Rear L/R Sub: JL Audio F113
    Amps: PS Audio BHK Signature 300 Mono, McIntosh MC207 Preamp: PS Audio BHK Signature and Gold Note PH-10 Phono Stage Turntable: VPI HR-X 12.7 TONEARM (2) and SDS
    Cartridges: Ortofon Cadenza Black, Lyra Helikon Mono Digital Source: Oppo UDP-205 DAC: Bryston BDA-3 Music Server: ​Aurender N100H
    SSP: Marantz AV8801 Cables: Wireworld Electra 7 (P) Wireworld Eclipse 7 (I) Wireworld Eclipse 6 and 7 Biwired (S) Wireworld Platinum Starlight 7 (USB) AC Power Regeneration: PS Audio DirectStream P15 Power Plant

  9. Thanks Dizzie thanked for this post
  10. #9
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    North Central Florida
    Posts
    3,022
    Post Thanks / Like

    Re: Help!! My Mcintosh c2500 preamp not working

    Audiophilehi.......That is fantastic. One more tidbit of useful information to fill away for future use. I am happy for you that McIntosh and Chuck had a solution for the problem that worked.

    Happy days are here again.
    Dan

    STUDIO - McIntosh C1000C/P, MC2301 (2), MR88, Aurender N10, Esoteric K-01X, Sonos Connect, Stillpoints Ultra SS & Ultra Mini, PurePower 2000, Furutech Flux 50, Michell Gyro SE, Michell HR Power Supply, SME 309, Ortofon Cadenza Black, Sonus faber Amati Anniversario

    LIVING ROOM - McIntosh C2300, MC452, MR85, Magnum Dynalab 205 Signal Sleuth, Sonos Connect, Simaudio MOON Neo 260D-T, Schiit Audio Yggdrasil, Aurender N100H, Sony DAT 60ES, Nakamichi BX-300, Micro Seiki DD40 w/m505A tonearm, Ortofon Cadenza Blue, PS Audio P10, Furutech Flux 50, Stillpoints Ultra Mini, PMC EB1i, JL Audio f113

    VINTAGE - McIntosh 4300V, McIntosh MA230, Tandberg 3011A tuner, Olive 04HD, JBL 4312A

  11. #10
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Staten Island, New York
    Posts
    457
    Post Thanks / Like

    Re: Help!! My Mcintosh c2500 preamp not working

    Quote Originally Posted by Double-D View Post
    Audiophilehi.......That is fantastic. One more tidbit of useful information to fill away for future use. I am happy for you that McIntosh and Chuck had a solution for the problem that worked.

    Happy days are here again.
    Thanks Dan!

    Happy day's are most definitely here again! Just in time to listen to my just delivered Beatles vinyl mono box set.

    Below is the full document for all who need. It's for the C50 but also applied to the C2500.


    Solutions to common C50 Software update problems:

    1. Choosing a computer
    The right computer unfortunately means everything. The proprietary driver used by the IC manufacturer to communicate with the microcontroller has some difficulties running in Windows 7 on an AMD computer. It seems that any other combination works just fine. The good news is that this is only a temporary problem until the IC manufacturer resolves its issues.
    If you attempt to perform the update using a WIN7 OS on an AMD computer, the software will cause the C50 to lockup and not recover without removing the bottom cover!!

    2. Unlocking a ‘Bricked’ C50
    So if you did not heed the warnings above and the C50 is now unresponsive do the following:

    a. Disconnect the AC power.
    b. Remove the bottom cover – Yes turn the unit over.
    c. Locate the main microcontroller. It is the square IC approx. 1cm across on the control PCB.
    d. Locate the two buttons adjacent to the microcontroller labeled “PROG” and “RESET”.
    e. Press and hold the “PROG” button while also plugging in the AC power cord. This will take some dexterity.
    f. Hold the “PROG” button for at least 10 seconds to properly load the default boot loader.
    g. After 10 seconds remover the AC power cord and release the button.
    h. Re-apply the AC power once again.
    i. The unit will be on – sort of… The front panel display will be dark and all the red LEDs will be lit. This is expected. The unit is now in update mode and should accept the firmware update.
    j. NOTE: When the update software is run and the unit is discovered, the attached device model will be listed as “unknown”. This is expected. Just answer all prompts in the affirmative.

    3. I loaded the software and connected the C50 but the computer could not find the drivers:
    When Windows tries to find the driver and fails it will give the user two options:

    a. Find the drivers automatically (which just failed).
    b. Allow the user to specify the location of the driver.
    Select the second option and browse to the following location (this may vary depending on OS): C:\Program Files (x86)\McIntosh Laboratory\McIntosh C50-V2.00 Firmware Update\driver
    Now let Windows load the driver.

    4. I loaded the software and connected the C50 but the computer loaded a GPS Camera Driver:
    If Windows does not find the update drivers on its own and the computer is internet connected, it will automatically look elsewhere for a driver.
    For this application we are using the default CDC driver provided by the microcontroller IC manufacturer. Unfortunately, there is a GPS Camera manufacturer who did the same thing but also registered theirs with Microsoft.
    The good news is that it doesn’t matter. It is precisely the same driver under a different name and will work fine with our updater.

    5. I loaded the software, put the C50 in update mode, connected the two via USB cable, and discovered and loaded the correct driver but the updater still says “scanning”.

    This is actually a rare occurrence but it can happen. By all accounts everything should work but does not. Follow these steps in this order and retry along the way:

    a. Exit the updater and disconnect the C50.
    b. Restart the computer ( let it fully boot up)
    c. Reconnect the C50 (listen for the tone or verify the driver is loaded in device manager)
    d. Restart the updater.
    e. If this fixes the problem you are done.
    f. If the updater is still stuck in “scanning”, go to item #2 above and follow the procedure for unlocking the C50.
    Paul



    Speakers: Von Schweikert VR-5 Anniversary MK II Front L/R, LCR-35 Center, VR-1 Rear L/R Sub: JL Audio F113
    Amps: PS Audio BHK Signature 300 Mono, McIntosh MC207 Preamp: PS Audio BHK Signature and Gold Note PH-10 Phono Stage Turntable: VPI HR-X 12.7 TONEARM (2) and SDS
    Cartridges: Ortofon Cadenza Black, Lyra Helikon Mono Digital Source: Oppo UDP-205 DAC: Bryston BDA-3 Music Server: ​Aurender N100H
    SSP: Marantz AV8801 Cables: Wireworld Electra 7 (P) Wireworld Eclipse 7 (I) Wireworld Eclipse 6 and 7 Biwired (S) Wireworld Platinum Starlight 7 (USB) AC Power Regeneration: PS Audio DirectStream P15 Power Plant

  12. Thanks Dizzie thanked for this post
 

 
Page 1 of 2 1 2 LastLast