Dual input to amplifier challenge
Welcome to the AudioShark Forums.
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Member
    Join Date
    Apr 2017
    Posts
    42
    Post Thanks / Like

    Dual input to amplifier challenge

    I am trying to combine my 2CH and HT systems together, while my ARC Ref6 does have PROC mode it still utilizes the tubes.

    My plan was to utilize an XLR Y-Cable to take the output signal from the Ref6+SP3 -> amplifier. With the caveat that both devices could not be powered on at the same time.



    I purchased a cheap 2F -> 1M XLR to test, the cable works with one of the inputs connected i.e. from the Ref6, but when I connect the second input (i.e. SP3 and the unit is in standby) it goes dead.



    Any ideas? I am guessing there is some type of signal coming from the units even when they are in Standby which prevents this scenario from working.
    Audio Research REF6 | Dan D'Agostino Momentum S250 | PS Audio Directstream DAC + Transport + P10 | Wilson Audio Alexia + Mezzo | Krix Atmospherix A20 | Bryston SP3 + 9BSST2 | Velodyne DD15 | JVC X7900 | Panasonic UB900

  2. #2
    Member
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    The Neutral Zone
    Posts
    37
    Post Thanks / Like

    Re: Dual input to amplifier challenge

    Without knowing the schematic / topology of the output sections of the pre/pro and 2-channel preamp, paralleling them is a total crap shoot. Even if it worked, you would probably be adding distortion by having the unused output driven by the active output.

    To pull this off, you would need some sort of switchbox that isolated the two outputs - and that would come with its own sonic signature.

    Tom
    Tom

    Audio:
    Amati Futura Mains
    Amati Homage VOX Center,
    Proac Response 1sc Rears,
    Three MC2301's for L,C,R
    MC 602 for the rears
    C 1100, MX 151, MCD 1100, MR 77
    Nottingham Dais with Sumiko Palo Santos Presentation
    SurfacePro 3, JRiver, WW Starlight Platinum USB, Benchmark DAC3 HGC

    Video:
    MX 151, OppO BDP-95, JVC RS-500 DILA projector, 106" diagonal Stewart Luxus Screenwall Deluxe with Studiotek 130 G3 material.

    Lake House:
    Ohm F, MC 275V, C2300, MR 80, Rega P3

    OnDeck:
    McIntosh MAC 4300v

  3. #3
    Member
    Join Date
    Apr 2017
    Posts
    42
    Post Thanks / Like

    Re: Dual input to amplifier challenge

    Quote Originally Posted by W9TR View Post
    Without knowing the schematic / topology of the output sections of the pre/pro and 2-channel preamp, paralleling them is a total crap shoot. Even if it worked, you would probably be adding distortion by having the unused output driven by the active output.

    To pull this off, you would need some sort of switchbox that isolated the two outputs - and that would come with its own sonic signature.

    Tom

    Agreed. I think I may just have to run it through the Ref6/PROC function and be done with it.
    Audio Research REF6 | Dan D'Agostino Momentum S250 | PS Audio Directstream DAC + Transport + P10 | Wilson Audio Alexia + Mezzo | Krix Atmospherix A20 | Bryston SP3 + 9BSST2 | Velodyne DD15 | JVC X7900 | Panasonic UB900

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    May 2013
    Location
    Bucks County PA
    Posts
    1,994
    Post Thanks / Like

    Re: Dual input to amplifier challenge

    I don't have gear like yours and only have the option to use standard ICs. But, I do use my 2CH rig as the Front L&R of my HT setup. I send the Front L&R Pre Outs from my HT to an input of my Pre. I put the Pre volume knob at 12oclock and then run the Audyssey software do the leveling. Any time I use the HT, I set the pre knobs to the same 12oclock position (I have click steps on my volume knobs so always the same position.
    -----------------
    Brian

    Main System - Rotel 1072 > VAC CLA1 MKII > Couterpoint NPS-400 > Clearfield Continentals > Synergistic Cables
    Secondary
    - OPPO 93 >
    Hafler 945 Pre-Tuner > Odyssey Stratos > Dynaudio Audience 82s > Tara Labs Cables


  5. #5
    Member
    Join Date
    Dec 2017
    Location
    Seattle Washington USA
    Posts
    94
    Post Thanks / Like

    Re: Dual input to amplifier challenge

    Signal on rhe ground is going to feed back up into the other gear.

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    St. Louis, MO, USA
    Posts
    618
    Post Thanks / Like

    Re: Dual input to amplifier challenge

    You are correct, don't do that.

    For a while I actually had two systems, both shared my main speakers. What I did was use bananas at the speakers for a quick switch back and forth, depending on what system I wanted to use.

    Now if your power amp accepted both XLR and RCA, and had a switch to choose the input, you could use XLR from one preamp and RCA from the other.

    Or, if your power amp is easy to get to the back just switch the cables back and forth. I have enough room to reach over my amp and don't need to see to switch cables so this would work for me.

    My preamp has bypass but due to a ground issue I can't seem to eliminate I'm isung a regular input and doing what Shadowfax does, basically. The ground issue goes away when using XLR connection.

    Quote Originally Posted by Audiohippo View Post
    I am trying to combine my 2CH and HT systems together, while my ARC Ref6 does have PROC mode it still utilizes the tubes.

    My plan was to utilize an XLR Y-Cable to take the output signal from the Ref6+SP3 -> amplifier. With the caveat that both devices could not be powered on at the same time.



    I purchased a cheap 2F -> 1M XLR to test, the cable works with one of the inputs connected i.e. from the Ref6, but when I connect the second input (i.e. SP3 and the unit is in standby) it goes dead.



    Any ideas? I am guessing there is some type of signal coming from the units even when they are in Standby which prevents this scenario from working.
    Mark Levinson #512 & 532h, Pass Labs XP10, Hegel HD30, JBL 4367's
    Clearaudio Performance DC w/Maestro, AcousTech PH-1P
    All Clarus Crimson cabling, AC to binding post. Surgex
    HT: Marantz AV8003/BD7003, Linn 5125, JBL SAM3ha, Revel s30, SVS PC13 Ultra
    Transparent & Tributaries. PS Audio filtering

  7. #7
    Member
    Join Date
    Dec 2017
    Location
    Seattle Washington USA
    Posts
    94
    Post Thanks / Like

    Re: Dual input to amplifier challenge

    You need an a /b box. I have used your splutter with guitar amps, it always seemed to flatten the signal. The a /b box allowed a choice with no drop in signal. You could make one for $20.

  8. Likes Mike liked this post